10 september 2010

Medelsvenssons mammas överdådskladdkakor

Receptböcker kan krypa sin väg, men internätet består, så jag säkerhetskopierar receptet till Medelsvenssons mammas överdådsportionskladdkakor här innan jag dräller bort nästa bok. Kakorna heter förstås något helt annat i Birgittas tappning, men det behöver vi inte låtsas om. Gott blir det iallafall, i synnerhet om man serverar dem frysta. I rumstempererat skick kan kolafyllningen bli inte bara överdådig, utan rentav övermäktig och det vore ju onödigt.

Vispa ihop:
2 ägg
3 dl socker

Smält:
75 gram smör

Blanda i en annan skål:
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao (Tre! Allt annat är bara ängsligt. Tre stora! Choklad är bra.)
1 krm salt (Glöm inte det. Salt är alltid bra i kladdkakor.)

Rör ihop äggblandningen, smöret och mjölblandningen till en smet. Fyll ca 20 formar till hälften med smeten (jag använde miljöonda aluminiumformar, för jag vill minnas att det var så jag åt dem en gång i tiden, men jag ska testa om det funkar med dubbla tokekologiska bullformar av energisly eller motsvarande nästa gång). Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter.

Under tiden kan man roa sig med att göra gräddchokladkolagucket:
100 gram smält smör
4 msk socker
2 tsk mjöl (tsk står det här, ser jag. Jag hade bestämt msk när jag bakade, det tjocknade snabbt men blev gott det med)
2-3 tsk kakao (Tre! Tre stora! Eller en matsked, det blir bra. Rågad!)
Koka en minut och tillsätt sedan
2 dl vispgrädde
Rör och stå kvar på plattan, låt koka upp och rör tills det tjocknar.

Häll rikligt med guck på varje kaka. Kyl kakorna först och stoppa dem sedan i frysen.

4 kommentarer:

Connie sa...

Hurra!
Såg på Facebook att du hade bakat nått intressant å hade tänkt fråga efter receptet åsså, vips så finns det här!

Tack tack!

Mialiten sa...

Som genom ett trollspö!

Kristian sa...

Det var ett långt och avancerat recept! Som tur är vet jag ett enklare sätt att få dem i mig än att baka dem själv. ;-)

medelsvensson sa...

Åh, jag hade glömt dessa!
Mor hälsar också.
Mumsigt!