25 juli 2010

Crème brûlée

Gott ska det vara! Det här är en av mina favoritefterrätter, men den kräver en dags framförhållning och en gnutta sunt revirtänk.

Till 4-6 portioner (förbered en portion till samtliga sittande, även dibarn):
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 vaniljstång
4 äggulor
Till ytan:
1-2 msk strösocker

* Sätt ugnen på 150 grader.
* Halvera vaniljstången och låt den koka upp i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker.
* Ta kastrullen från värmen och fiska upp vaniljstången.
* Skrapa ner vaniljfröna i gräddblandningen och kasta den urskrapade vaniljstången.
* Vispa upp äggulorna.
* Häll gräddblandningen över äggulorna under kraftig vispning.
* Fördela smeten i 4-6 ugnssäkra portionsformar.
* Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Smeten ska knappt ha stelnat när det är dags att ta ut den.
* Kyl formarna över natten.
Vid servering:
* Servera onödigt god huvudrätt och se till att alla blir ordentligt mätta, men spara lite plats i din egen efterrättsmage.
* Strö socker över ytan på varje form
* Karamellisera sockret, antingen i grillhet ugn (1-2 minuter) eller med eldkastare tills ytan blivit brun och knäckig.
* Servera t.ex. med bär eller något annat gott som barnen i sällskapet hellre äter. På så vis kan du snika åt dig deras portion också.

Öva gärna på att morra protektionistiskt åt andra vuxna som vill dela på bytet. Eller håll eldkastaren inom räckhåll.

1 kommentar:

Sissi sa...

Jattegott var det faktiskt :)