5 november 2008

Hårt att vara rationell

Det skulle vara enklare att vara gräsänka om knotten inte förvandlades till ett oförsonligt, vrålande monster så fort vi kommer innanför dörren på kvällarna (dvs när hon är jättejättetrött och det är dags att gå och lägga sig (och ibland drygt det)). Hon går igång på så irrationella saker! Igår bar jag upp hennes kvällsmacka åt henne, ett oförlåtligt brott, och idag gick jag upp till övervåningen innan henne. Det fick jag inte heller göra, iallafall inte just där och då. Och när det blir fel bryter hon ihop i en liten ilskegråtande hög, och då måste vi göra om. "Annars blir jag aldrig glad igen."

Det bär mig emot att göra om något som är helt betydelselöst i mina ögon, men det är uppenbarligen väldigt, väldigt viktigt för henne. Ikväll låg hon en kvart på hallmattan och grät medan jag låg en trappa upp och väntade på att hon skulle ge sig medan jag läste i "Trotsboken", ett bra stöd för en förvirrad förälder. Jag kom hela tiden tillbaka till rådet "välj vilka strider som är viktiga" och att det inte är så viktigt att vara konsekvent i det här läget, så till slut gick jag ner för trappan igen. Varpå hon lyckligt skuttade upp före mig och glatt tappade upp sitt bad (jag aktade mig mycket noga för att dra i några kranar innan hon hunnit fram, kan jag berätta).

Hon är så klok på många sätt att det är lätt att glömma att hon faktiskt bara är fyrtiotvå månader, och att hennes logik inte är identisk med min. Det är klart att hon måste få mothugg ibland för att utvecklas, jag gör henne ingen tjänst genom att bara hålla med hela tiden, men jag får nog tugga på mitt mantra "välja mina strider, välja mina strider, välja mina strider" länge än.

3 kommentarer:

Sissi sa...

Jag haller med Julia. Om hon nu har bestamt att hon ska ga upp for trapporna forst och du gar forst, kan hon inte ge sig. Det vore att ge upp och att andra sig. Det betyder att hon erkanner att det var en dalig ide och det kommer inte att handa 8-).
(det betyder i och for sig inte att jag tycker att det var ett bra krav att ga forst - men har man sagt nagot vill man ogarna ge upp hur dumt det an ar...)

Mialiten sa...

Precis, det är jättetrist att måsta backa. Förhoppningsvis kommer hon att prioritera om bland teserna som MÅSTE drivas när hon blir lite större, annars blir det kämpigt för henne (och hennes omgivning).

Kaffemoster sa...

Jag kommenterar vääääldigt gammalt inlägg - jag vet! Men jag kom så osökt in på "Jag skulle ha kissat först" appropå vem som går när i trappan i det här inlägget, och det är ack så mycket svårare att reversera en redan gjord kissning.... (Men jag aktar mig fortfarande från att kissa innan telningarna innan jag kollat om det är OK när vi går upp i samlad tropp om mornarna!)