26 juli 2011

Körsbärspaj för små surputtar

Körsbärsträdet i hörnet av trädgården bär bär. Sura bär. Såhär års är de mogna, mörkröda och mättade med saft. Det gick liksom inte att låta dem hänga där och dingla, jag bara måste plocka ner ett kilo, och när jag plockat och kärnat ur var jag så illa tvungen att göra paj på dem också. Efter att ha surfat runt lite efter receptet på den optimala pajen för toksura körsbär, tillämpade jag lite kreativitet istället och uppfann en kombination av "allt-som-är-gott-kompott" och en klassisk, snabbsmält fruktpajdeg. Enjoy!

Sätt ugnen på 175 grader

Körsbärskompott:
500 gram urkärnade, toksura körsbär
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
Kokas i 5-10 minuter. Tillsätt sedan valfri redning, t.ex. 2 msk potatismjöl, och låt blandningen stelna till kompottliknande konsistens.

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Smält smöret.
Blanda ner alla de torra ingredienserna i kastrullen och rör ihop hela härligheten till en deg.
Tumma ut degen i en pajform.
Fördela kompotten ovanpå pajdegen.
Grädda pajen i ca 25 minuter, eller tills kanterna tar färg.

Låt kallna något, och ät upp med lättvispad grädde.

Inga kommentarer: