15 juli 2011

Muscovadårågnuggad lax på grillen

Det här med grillad lax, alltså. Det är så gott att jag egentligen inte har lust att äta något annat såhär års. Det skulle vara nektariner då. Jordgubbar. Basilika. Och getost, förstås. Med rödbetor. Eller blomkål. Med grillad gris till. Var det någon som påstod att mat är tråkigt? Det är ljug, ska ni veta!

Muscovadårågnuggad lax med mangosalsa, rostad potatis och fänkål
(lagom till fyra personer)

Rosta lagom mycket potatis med lite olja på i 225 grader. Strimla en fänkål. När det är 5-10 minuter kvar, tjocka in fänkålen ovanpå potatisen.

Mangosalsa:
1 mango i tärningar eller 1 pkt fryst mango
lite olja att fräsa en pressad vitlöksklyfta i
juice och skal av en lime
1 msk ljust muscovadosocker
finhackad chili efter smak (typ en halv)
1 tsk salt
Fräs vitlöken i oljan och tillsätt sedan socker, chili, mango och lime. Låt koka ihop någon minut och smaksätt med salt.

6 portionsbitar lax
2 msk ljust muscovadosocker
1 msk flingigt salt
2 tsk spiskummin
lite malen chilipeppar
lite malen svartpeppar

Blanda socker, salt och kryddor. Vänd laxen i blandningen. Grilla laxen varsamt, gärna på halster. Laxgrillarmottot hos oss är "Hellre rått än torrt". Avnjutes utomhus, innan regnet faller.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Om man inte har halster, hur vänder man laxen utan att den faller i små, små, små bitar som sedemera faller ner i grillågan och säger psst (och pappan, som grillar, svär otroliga eder och hela familjen gråter och alla går utan middag)?

Mialiten sa...

Man skaffar ett halster.

Mialiten sa...

Familjens grillmaestro inskaffade ett kycklingsvingehalster igår, dvs ett rektangulärt halster, till skillnad från fiskhalster, som är fiskformade. Som om fiskar skulle vara fiskformade! Alla vet ju att de kommer i mer eller mindre välformade rätblock.

Mialiten sa...

Och grillkorv till små osnutna knottar som ändå bara gråter och vrålar "jag gillar inte lax", oavsett om den är söndergrillad eller ej.

Lars sa...

Om man inte har halster funkar det att baconlinda filé-bitar med lite blandade kryddor under baconet. Håller ihop bra och ger en fin mix, lite surf&turf.