20 januari 2013

Mandelkakor modell brysselkex

Efter att ha lagat mat på kylskåpets mer tveksamma innehåll de senaste söndagarna, har turen kommit till skafferiet. Det är löjligt fullt, förmodligen för att vi fyller på det mycket oftare än vi kollar vad som verkligen finns i det. Jag och A började med att spela matmemory - "Titta, en burk pesto. Kan du hitta en likadan? Kolla, en påse mandel! Och en till! Och en till!". När jag kommit upp i totalt tre kilo krossade tomater, började det kännas lite fånigt.

Somliga saker var redan bortom all räddning, men annat ska vi nog kunna äta upp, bara vi gör det relativt snart. Persikohalvor och soltorkade tomater, påssoppor och annat som passerat bäst-före-datum, men alldeles säkert är värt att smaka på ändå. Pinjenötterna ska jag testa en dag när jag känner mig modig, men redan ikväll gav jag mig på mandelmjölet, som enligt förpackningen ska vara bäst före den siste september i fjol. Av det  byggde jag småkakor på relativt fri hand, glutenfritt blev det på köpet:

Mandelkakor (25-30 st)

Sätt ugnen på 200 grader
Öppna påsen med 125 gram mandelmjöl. Smaka och lukta misstänksamt. Är du inte nöjd, så lägg ner projektet här.
Tärna 100 gram smör och rumsvärm det (t.ex genom att köra det 20 sekunder i mikro)
Blanda mandel, smör, 100 gram potatismjöl, 100 gram socker och en matsked vaniljsocker och knåda till en deg.
Rulla ut till en längd, sisådär 3-4 centimeter i diameter, skär i cm-smala skivor och grädda i 10 minuter.




Inga kommentarer: