12 januari 2013

Nougatmuffins på en höft

Det här skulle blivit en chokladkaka med nougat och kanderade hasselnötter egentligen, men hur det nu var, hade vi inte riktigt tålamod att vänta på att kakan skulle bli ätklar, så det blev muffins istället. Juryn var enhällig om att det var en minst lika lysande idé, speciellt med vispgrädde till.

Till tolv muffins:

50 gram hasselnötter
100 gram smör
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
En liten nypa salt
75-100 gram nougat, Odense eller dubbelnougat eller så, fördelat i 12 små bitar. Och kanske lite i konditorn.

Vispgrädde till servering

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Hacka nötterna grovt.

Vispa ihop ägg och socker.
Blanda mjöl, kakao och salt, och rör ner i äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll upp smeten i 12 muffinsformar.
Fördela de hackade nötterna och nougaten i formarna.

Grädda i 12 minuter för tokkladdiga muffins, 14-15 minuter funkar säkert också. Hoppa upp och ner i väntan på att muffinsarna ska svalna (vispa gärna grädde under tiden).

Gör kaffe. Ät. Känn dig nöjd.

Inga kommentarer: