20 maj 2008

Finfina fisken

Den som fått en nyfiskad regnbåge eller två av en vän, kan laga till dem såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Eftersom fisken du fått är urtagen och fin, kan du torka den med lite hushållspapper och gnida den med en tesked salt utvändigt samt ungefär en halv tesked salt invändigt, sen är den färdig att stoppa kryddor i.

Lägg fisken i en långpanna på ett ark ugnståligt folie, tillräckligt stort att vika ett paket av, så att smakerna stannar på insidan. Sen är det bara att rocka loss och fylla den med t.ex. en matsked pressad citron, hackad (fryst) persilja och dill tills det blir grönt, lite citronpeppar och allra sist ett snapsglas Noilly Prat, eller vitt vin. Packa ihop paketet och stoppa in det i ugnen, 35-45 minuter. Koka potatis och rör ihop en sås , t.ex. kall creme fraiche, dijonsenap och lite mer noilly prat. Man kan klippa ner lite grönt också, för den goda sakens skull. I söndags blev det basilika. Ring svärmor, så hon får hjälpa till att äta. Stoppa in eventuell ouppäten fisk i kylen.

Det blev en fisk kvar, och lite sås, så dagen efter blev det fiskspaghetti. Dela fisken i lagom små fina bitar, ta bort så många ben du bara hittar, koka spaghetti, värm såsen från igår och fyll på den med mer creme fraiche, vitt vin och basilika. Stoppa ner fisken i den varma såsen, och mata dina vänner med fiskspaghetti. Rabarberpaj funkar funkis till efterrätt.

1 kommentar:

Kristian sa...

Den går att få filead och urbenad också om man vill. Har hört att den ska fungera bra på grillen då. :-)