29 september 2008

Päron på begäran

På önskemål från Lakritstrollet, vars kommentar jag sorgligen töntat bort, kommer här några tips på hur man kan äta upp sina päron

*Skaffa en råsaftcentrifug och stoppa ner hela klabbet i. Drick upp omedelbums. Den här metoden slukar många päron, vilket är en bra sak när man har trädgården full. Se till att leja ut disken, bara.

*I en sallad - skär i tunna skivor och lägg på ruccolasallad med avocado och getost. Gärna med lite balsamvinäger eller creme de balsamico på.
*I en lövbiff, eller brevid en valfri köttbit. Finhacka en schalottenlök och ett eller ett par päron. Fräs i stekpanna och blanda med en matsked senap. Extra gott till lamm.
*Med pasta - gucka ihop lite vitlöksost och creme fraiche med salt och peppar, och gärna lite färsk basilika. Koka pasta. Blanda den varma pastan med ostgucket. Servera med tärnade päron och nötter, t.ex. valnötter eller pinjenötter.
*Stekta med haloumi. Stek haloumin, stek sedan päronen. Salt och sött i skön förening.

*I smulpaj - som äppelpaj fast med päron. Gärna med kardemumma och kanel.
* Med tjinuskisås. Med eller utan tunna smördegsrundlar, men alltid, alltid med vaniljglass.

Slutligen ett recept som jag inte provat än: päronmarmelad med saffran och chili. På något sätt glömmer jag alltid att köpa chili.

Inga kommentarer: