8 augusti 2010

Tomat- och basilika (fast mest ost)paj

En ganska ruccolapajnära skapelse, men inte riktigt. Fördelen med den här varianten är att man inte behöver ge sig ut och jaga ner dagsfärsk ruccolasallad till den, bara det finns smör, vispgrädde, god ost och ägg hemma så är Bob din farbror. Samt några väl valda stapelvaror i skafferi och frys, förstås.

Pajdeg:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk iskallt vatten

Skär ihop pajdegen raskt och låt den vila ca en timme i kylskåp för att sedan kavlas ut och stoppas i en pajform i 24-centimetersklassen. Alternativt, om du är lite halvlat eller har bråttom, smält smöret istället, rör i salt och vetemjöl, skippa vattnet och vilan, gå direkt på ugnen. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter, 200 grader.

Fyllning:
2 stora ägg
2-3 dl vispgrädde
2-3 dl riven god ost (t.ex. grevé)
en liten burk strimlade soltorkade tomater
2-3 hackade vitlöksklyftor
0,5 dl fryst, hackad basilika
salt
peppar

Rör ihop fyllningen och häll den i det förgräddade pajskalet. Stoppa in i ugnen i ytterligare 25 minuter.

Pajen ätes med fördel tillsammans med goda vänner. Det smakar bättre så. Jag serverade den tillsammans med bland annat en högt älskad lammsadel som jag dessvärre glömde i ugnen tills termometern stod på 83 grader, men det blev bra ändå. Det berodde nog på sällskapet, både på och kring bordet.

Inga kommentarer: