10 november 2009

Långsamt lamm med citron

Vi fick hugg på ett lamm i lördags, det kom hem till oss grovstyckat, i en låda, och bor nu i lämpliga bitar i frysen. Idag byggde vi en långkokt gryta, och det är bäst vi skriver ner receptet innan vi glömmer, för den blev ohygglogod (jag tror det är det enda adjektiv som lämpar sig för skrift, och då är det ändå ett ord jag aldrig nedtecknat förut).

700 gram grytbitar av lamm
1 gul lök
2 morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2-4 dl vatten
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1 tsk rosmarin

saft och rivet skal av en citron
2 dl creme fraiche

Bryn köttet i omgångar i olivolja i en stekpanna, tills det har fin färg runt om, och lämpa successivt över köttet i en stekgryta. Tärna lök och morötter, och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna. Koka ur stekpannan med 2 dl vatten och häll stekskyn i grytan. Fyll på med vin, mer vatten, rosmarin och lagerblad. Salta och peppra. Koka upp och låt sedan grytan sjuda i evigheter, eller åtminstone några timmar. Ät något annat så länge.

När det är dags att äta nästa gång, t.ex. nästa dag eller framåt kvällen: Koka ris och värm upp grytan igen. Tillsätt creme fraiche, citronskal och citronsaft och koka upp. Ät med andakt, och gärna några goda oliver.

Inga kommentarer: